Zoek op de site:

Burgerinitiatieven

Een onbenut stukje braakliggende grond of een lelijke kale muur in de wijk. Alleenwonende buren die steeds minder buiten komen, of een tekort aan faciliteiten voor jongeren. Je zou met een klein verschil de buurt een stuk aangenamer kunnen maken.

Het Fonds vindt het belangrijk dat iedereen met goede ideeën de mogelijkheid krijgt om deze uit te voeren. Al vele jaren steunen wij daarom initiatieven van burgers die hun wijk of stad een beetje mooier, leuker of beter maken. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een ontmoetingsplek, het realiseren van een buurttuin die samen met bewoners wordt bijgehouden of een mooie muurschildering die iets vertelt over de historie van de stad. Maar ook activiteiten die bedoeld zijn om bijvoorbeeld jongeren aan het sporten te krijgen, kunnen worden ingediend. Het Fonds is vooral op zoek naar initiatieven die voor een langere periode bijdragen aan de samenleving.  

Via ons programma voor burgerinitiatieven kunnen groepjes mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor hun buurt een donatie aanvragen. Iedereen kan een aanvraag indienen. Een stichting of vereniging is niet nodig.

Er zijn twee aanvraagrondes dit jaar:

 • 1 februari tot 1 april 2023
 • 1 september tot 1 november 2023

  Voorwaarden:
 • De aanvraag wordt ingediend door een groepje burgers, bestaande uit minimaal drie personen uit Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Jullie mogen geen familie van elkaar zijn of op hetzelfde adres wonen. (Stichtingen en verenigingen dienen via het reguliere programma een aanvraag te doen.)
 • Het initiatief wordt vrijwillig georganiseerd.
 • Per initiatief kan maximaal € 3.000,= worden gedoneerd.
 • Het initiatief moet onderbouwd worden aan de hand van een gedetailleerde begroting.
 • De aanvraag dient minimaal twee weken voor de start van het project binnen te zijn. Het project mag nog niet zijn gestart.
 • Het Fonds betaalt geen cateringkosten, feestjes, cadeautjes, bloembakken of rekeningen van professionele organisaties die het gehele project uitvoeren (bijv. hoveniersbedrijven).
 • Het Fonds draagt niet bij aan zaken waar de gemeente verantwoordelijk voor is, zoals de inrichting van de openbare ruimte. 
 • Een burgerinitiatief kan maximaal 2 keer voor hetzelfde initiatief in aanmerking komen voor een donatie. Daarna dient de aanvraag door een stichting of vereniging via het reguliere programma te worden ingediend.
 • Het project dient binnen 1 jaar na toekenning van de donatie te zijn uitgevoerd.
Via het aanvraagportaal op de website kun je gemakkelijk een aanvraag indienen. Selecteer het juiste formulier (burgerinitiatieven 2023) en dien dit samen met de begroting in. Overige stukken zijn niet nodig. 

Heb je vragen of twijfel je of de aanvraag bij het Fonds past? Neem gerust contact met ons op via algemeen@fondssv.nl of 010-4754033.

Momenteel kunnen er weer aanvragen voor burgerinitiatieven worden ingediend. Dit kan tot en met 31 oktober 2023.

Burgerinitiatieven

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons