Op 8 en 10 april brengen ruim 650 organisaties in 57 gemeenten dak- en thuisloze mensen in kaart. Ook Maassluis, Vlaardingen en Schiedam doen mee! Doel is inzicht te krijgen in de werkelijke omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Bij deze derde ronde van de ETHOS-telling van Hogeschool Utrecht en Kansfonds doen voor het eerst G4-steden mee. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting heldere en betrouwbare cijfers voor heel Nederland, nodig voor een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid.
“Hogeschool Utrecht en Kansfonds zijn in 2023 gestart met de ETHOS-telling, omdat in de huidige statistieken groepen dak- en thuisloze mensen verborgen blijven”, vertelt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds. “Kinderen, mensen boven de 65 jaar en mensen zonder geldige verblijfspapieren ontbreken bijvoorbeeld. Het is belangrijk om deze verborgen dak- en thuisloosheid zichtbaar te maken, want alleen dan kan er goed beleid worden gemaakt om dak- en thuisloosheid op te lossen.''
De uitkomsten van de eerste twee ETHOS-tellingen lieten zien dat dak- en thuisloosheid divers is en heel verschillende mensen treft. ,,Vaak wordt gedacht dat de grootste groep op straat of in een opvang voor dakloze mensen verblijft, maar dat is niet zo'', zegt Robin Heijna, projectleider van de ETHOS-telling bij Hogeschool Utrecht. ,,De meeste dak- en thuisloze mensen verblijven noodgedwongen bij vrienden, familie of derden, of op een camping, in een antikraakwoning, een schuur of in een auto. Niet alleen volwassen mannen en vrouwen, maar ook heel veel kinderen en jongeren leven in onwenselijke omstandigheden.''
Vollediger beeld
Op 8 en 10 april brengen onder andere gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, kerken, woningcorporaties, zorginstellingen en boa’s dak- en thuisloze mensen in hun regio in kaart. Door de diversiteit aan telorganisaties ontstaat een vollediger beeld. Heijna: “Bij de startbijeenkomsten voorafgaand aan de teldag was al grote betrokkenheid van de telorganisaties te zien. Dat is belangrijk, want zorgen voor voldoende draagvlak en een juiste samenwerking tussen alle partijen voorkomt dat mensen tussen wal en schip vallen en niet in beeld komen bij de telling.” Veel mensen zien zichzelf niet als dakloos, of worden door instanties niet als dakloos beschouwd. De telling is een belangrijke stap in de erkenning van alle vormen van dak- en thuisloosheid, waardoor er passender beleid kan worden gemaakt.
Effectiever inzetten
Op verzoek van het Kansfonds heeft het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een aanzienlijke donatie gedaan om de ETHOS-telling dak- en thuisloosheid ook in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis te laten plaatsvinden. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. vindt het belangrijk om meer inzicht in de omvang en aard van dakloosheid te krijgen en deze informatie te gebruiken om effectiever in te zetten op deze problematiek, door gemeenten, fondsen en andere instellingen.