Zoek op de site:

Over het project

Bij Kinder Dienst Centrum Zonnehof in Vlaardingen weten de begeleiders hoe belangrijk buitenspelen is. Ze zijn dan ook blij dat het dagcentrum een grote afgesloten speelplaats heeft waar de kinderen veilig kunnen spelen. Dankzij een bijdrage van het Fonds wordt de speelplaats nog uitdagender met een nieuw, toegankelijk speeltoestel.

Het KDC Zonnehof geeft invulling aan de dag van zo'n 46 kinderen met een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke en/of lichamelijke beperking. "Het gaat om kinderen van twee tot en met twaalf jaar," vertelt begeleidster Nathanja Luijendijk. "De groepen zijn samengesteld op basis van leeftijd en hulpvraag. Er zijn vroeghulp groepen voor de allerkleinsten, schoolvoorbereidende groepen schoolvervangende groepen waarbij de kinderen aan de slag gaan met bijvoorbeeld een logopedist, fysiotherapeut of ergotherapeut. Kinderen hebben te maken met veel inspanning en prikkels. Ontspanning is dan ook een welkome afwisseling."

Ontspannen en leren
Iedere groep heeft een dagindeling waarbij inspanning met ontspanning wordt afgewisseld. "Buitenspelen is daarvan een belangrijk onderdeel," legt Nathanja Luijendijk uit. "Het draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van het kind en zorgt voor betere concentratie. Niks is lekkerder dan even te bewegen of te schommelen als je een tijdje stil hebt moeten zitten, of te veel prikkels heft gehad. Maar het is ook een moment van leren. Voor veel van onze kinderen is het leggen van sociale contacten en samen spelen niet vanzelfsprekend. Buitenspelen is een goed moment om dit te leren. We proberen dan ook elke dag twee of drie keer naar buiten te gaan, zelfs als het weer wat minder is," aldus Nathanja Luijendijk.

Grote tuin
"Soms nemen we een kleine groep kinderen mee naar een speeltuin in de omgeving. Maar die zijn niet altijd even toegankelijk of veilig. Onze tuin is afgesloten en als begeleiding hoeven we ons hier geen zorgen te maken dat de kinderen weglopen, een drukke straat op rennen of in een sloot vallen. En kunnen we de kinderen onze volledige aandacht geven. Er is een zandbak, wipkip en schommels, en de kinderen zijn dol op fietsen. Maar we missen nog een uitdagend speeltoestel waar ze op kunnen klimmen en vanaf kunnen glijden. Iets wat ook bijdraagt aan hun motoriek. Dankzij een bijdrage van het Fonds komt er nu een klimhuisje met glijbaan. De kinderen en wij kijken er naar uit!"

Deel dit bericht:
Lekker buitenspelen bij KDC Zonnehof

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons