Zoek op de site:

Over het project

Sinds jaar en dag worden er in Schiedam Kethel activiteiten georganiseerd door vrijwilligersorganisatie Stichting De Werf. Het ontmoetingscentrum wordt door zo'n 350 buurtbewoners bezocht. De voormalige historische paardenstal, in 1985 verbouwd tot ontmoetingscentrum, waarin de creatieve en recreatieve activiteiten plaatsvinden, was echter aan een grondige renovatie toe. Het Fonds droeg bij aan de aanbouw en inrichting van een nieuwe keuken, restauratie van het casco, de renovatie van de zalen, het vernieuwen van al het sanitair, het 'All Electric' maken en de aanleg van een 'Levende Tuin'.

Het is donderdagochtend en in ontmoetingscentrum De Werf geniet een groep damens uit Kethel van koffie met gevulde koeken. Terwijl er honderuit wordt gekletst, gaat er een kaart in de rondte waarop iedereen iets liefs schrijft voor een van de deelnemers die er vandaag niet bij is, omdat zij het moeilijk heeft. Na de koffie is er tijd voor een knutselwerkje. Er wordt een duidelijke uitleg gegeven over het gebruik van de materialen, waarna de dames gepassioneerd aan de slag gaan. Ontmoetingscentrum De Werf is voor velen een tweede huiskamer. Ton Verdoes, voorzitter van Stichting De Werf vertelt dat door de vele activiteiten die er georganiseerd worden, het centrum een zeer belangrijke maatschappelijke rol vervult in Schiedam Noord. "De veelal wat oudere deelnemers kijken uit naar hun wekelijkse of maandelijks terugkerend uitstapje, waarmee er een grote bijdrage geleverd wordt aan het voorkomen van eenzaamheid. Het gaat hier om samenwerken, ontmoeten en verbinden."

Duurzaam
De keuken die veelvuldig wordt gebruikt bij De Werf, is ruim en prachtig geworden. "Alle activiteiten maken nu al met veel plezier gebruik van deze mooie aanbouw die tot stand gekomen is door de inzet van veel vrijwilligers. Ook kunnen we dankzij de keuken nieuwe activiteiten gaan organiseren in 2020," licht Ton Verdoes toe. 
Bijzonder is ook dat bij de renovatie van het ontmoetingscentrum duurzaamheid hoog in het vaandel stond. Zo zijn er zonnepanelen aangelegd, zijn de gevels geïsoleerd en is er een ultradunne verwarmingsfolie als vloerverwarming aangebracht. Ton Verdoes: "Op deze manier is het centrum als een van de eersten in Nederland van het gas af en vervult hiermee een voorbeeldfunctie. Het gebouw is klaar voor de toekomst en er is een grote bijdrage geleverd aan de energietransitie waar we met z'n allen voor staan."

Aanleg tuin
De 'Levende tuin' achter het ontmoetingscentrum is een ontwerp van leerlingen van het Lentiz College Maasland. Ook de uitvoering namen de leerlingen voor een groot deel op zich. Zo legden zij niet alleen de mooie vegetatie aan, maar ook de paden die speels door de belevingstuin slingeren en de jeu de boulesbaan. "Het bestuur van De Werf is er zeer trots op dat jongeren op deze manier een bijdrage hebben kunnen leveren aan het welzijn van ouderen. Bij de uitvoering was goed te merken dat beide groepen dit als heel bijzonder hebben ervaren," besluit Ton Verdoes.

Deel dit bericht:
Ontmoetingscentrum De Werf gerenoveerd

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons