Zoek op de site:

Over het project

Onderwijs is meer dan alleen in de schoolbanken zitten. Juist buiten het klaslokaal doen leerlingen nieuwe ervaringen op, leren zij over hun omgeving en ontwikkelen zij sociale vaardigheden. Daarom startte Buzz010 in 2018 met betaalbaar busvervoer voor leerlingen in het primair onderwijs van Rotterdam. Het Fonds heeft zich ervoor ingezet dat Buzz010 sinds 1 november 2023 ook in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis rijdt. 

“Ontdekken waar je goed in bent en wat je interessant vindt. Maar ook jouw wereld vergroten. Dat is wat we bij Buzz010 zo belangrijk vinden,” vertelt Suzanne Hijstek, projectleider bij Buzz010. “Op excursie gaan, is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door betaalbaar en veilig vervoer aan te bieden, proberen we in samenwerking met het primair onderwijs, gemeenten, educatieve instellingen en het bedrijfsleven, kinderen de kans te geven om de wereld buiten het klaslokaal te laten ontdekken. Buzz010 heeft jaarlijks een vast aantal busritten beschikbaar dat gebaseerd is op twee excursies per leerling en een bereik van 90% van de leerlingen in het primair onderwijs.” 

Zoveel steden, zoveel cultuur
Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft zich er sterk voor gemaakt dat Buzz010, waarvan Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam (KCR) de coördinator is, ook voor leerlingen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, ging rijden. En dat is gelukt! Sinds afgelopen winter rijden de bussen van Buzz010 in onze drie gemeenten, die ook bijdragen aan het initiatief. Suzanne Hijstek: “We kunnen terugblikken op een succesvolle start! Leuk om te zien is, dat iedere stad een heel ander aanbod heeft. Zo worden in Vlaardingen het Voedselbos, de Stadsgehoorzaal en Kade40 goed bezocht, in Schiedam de Bibliotheek en het Wennekerpand en in Maassluis zijn de bedrijfsbezoeken in het kader van loopbaan oriëntatie populaire uitjes. Ook de Rotterdamse leerlingen profiteren van het cultuuraanbod in het werkgebied van het Fonds. Zo hebben we regelmatig ritten naar het Stedelijk Museum Schiedam en het educatief archeologisch Erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder.”

Kennisnetwerk
Buzz010 heeft niet alleen een faciliterende rol, legt Suzanne Hijstek tot slot uit. “We zijn eveneens een kennisnetwerk voor scholen en excursiebestemmingen. We delen kennis en informatie over school- excursies. En dat gaat verder dan alleen cultuur. Dat gaat bijvoorbeeld ook over techniek en milieu. We willen meer zijn dan busvervoer; alles is ons erom te doen om bij te dragen aan de verrijking van het onderwijs.” 

Deel dit bericht:
Buzz010 brengt kinderen in de regio buiten het klaslokaal

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons