Zoek op de site:

Fonds start programma ‘Natuurbeleving en Voedseleducatie’
“Een rijk wereldbeeld en een gezond leven beginnen bij unieke ervaringen die kinderen opdoen.”

 Al jaren steunt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. initiatieven op het gebied van natuur en milieu. Toch denkt het Fonds op dit gebied meer te kunnen betekenen voor de jeugd die opgroeit in het werkgebied. En dat is juist belangrijk, want kinderen die natuur en voeding al op jonge leeftijd beleven, gaan hier in hun latere leven bewust, wijs en gezond mee om. Daarom start het Fonds in 2024 het programma ‘Natuurbeleving en Voedseleducatie’, zodat initiatieven om de jeugd de natuur echt te laten ervaren en meer te leren over voedsel, extra kunnen worden ondersteund.

De regio Schiedam, Vlaardingen, Maassluis is enerzijds gelegen tussen water en industrie, en anderzijds naast prachtige natuurgebieden. In de steden ontbreekt het nog te vaak aan groen. En ondanks dat het relatief dichtbij te vinden is, komen maar weinig inwoners in aanraking met ‘grotere natuur’. Daarnaast is er in vergelijking met de rest van Nederland relatief vaak sprake van overgewicht en wordt er onvoldoende aan de beweegnorm voldaan. Michelle Batenburg, beleidsadviseur bij het Fonds: “Wij geloven dat waardering voor de natuur en een gezond leven beginnen bij unieke ervaringen die kinderen opdoen. Bij het programma ‘Natuurbeleving en Voedseleducatie’ ligt de focus dan ook op de jeugd.” 

Actielijnen
Het nieuwe programma van het Fonds is gericht op drie actielijnen: sterke organisaties, voorzieningen en activiteiten. “Een organisatie functioneert optimaal wanneer deze sterk en gezond is. Het Fonds staat open voor aanvragen van organisaties die hieraan bijdragen,” legt Michelle Batenburg uit. “Daarnaast zijn fysieke plekken nodig. We hopen met dit programma een impuls te geven aan het niveau van de voorzieningen. Maar uiteindelijk moet er ook er een uitgebreid, divers en toegankelijk activiteitenaanbod te zijn, niet alleen bij de voorzieningen, maar ook daarbuiten. We hopen het komende jaar dan ook veel aanvragen te krijgen voor het vernieuwen van bestaande activiteiten of het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Uiteindelijk willen we vooral zoveel mogelijk kinderen laten deelnemen aan activiteiten.”

Natuurlijk Netwerken
Om het programma een extra impuls te geven, organiseert het Fonds het komende jaar ook een aantal bijeenkomsten die we ‘Natuurlijk Netwerken’ hebben genoemd. “Met deze kleinschalige bijeenkomsten, telkens op een andere passende locatie, geven we de organisaties de kans om bijvoorbeeld nieuwe connecties te maken, ideeën uit te wisselen en gezamenlijke problemen te bespreken. En wie weet leidt het wel tot mooie samenwerkingen. Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst in februari zullen we dit nieuwe programma, dat reeds op onze website te vinden is, presenteren aan de organisaties. De uitnodigingen zijn daarvoor reeds verstuurd. Mochten wij uw organisatie niet hebben benaderd, maar denkt u dat uw activiteiten bij het programma passen, laat het ons via e-mail (algemeen@fondssv.nl) weten!” sluit Michelle Batenburg af.

Deel dit bericht:
Fonds start programma ‘Natuurbeleving en Voedseleducatie’

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons