Zoek op de site:

Over het project

Stichting het Babyhuis biedt opvang, begeleiding en behandeling aan kwestbare (aanstaande) moeders om hen te ondersteunen bij het moederschap. Met deze opvang voorkomt de stichting de vaak onnodige uithuisplaatsing, waarbij moeder en kind worden gescheiden. In oktober 2019 opende het Babyhuis aan de Willem de Zwijgerlaan in Schiedam haar deuren. Het gebouw kon dankzij een lening van het Fonds worden aangekocht. Sinds de opening heeft de lokatie meer dan dertig moeders geholpen. 

“In het Babyhuis werken we aan een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind,” vertelt operationeel directeur Anette Verwoerd van Stichting het Babyhuis. “De moeders vinden hier rust, regelmaat en structuur en in een huiselijke, veilige omgeving kunnen ze wennen aan het moederschap en krijgen ze de hulp die zij nodig hebben van het kernteam in het Babyhuis (bestaande uit gedragsdeskundige, kraamverzorgende en sociotherapeuten). Van gedrags- en traumatherapie, tot hulp bij financiën en huisvestiging. Het uiteindelijke doel is dat zij zelfstandig kunnen wonen in een veilige leefomge­ving.” 

Intensief
Een verblijf in het Babyhuis is tijdelijk. Anette Verwoerd: “Gemiddeld verblijven de moeders hier zes maanden. Het is een korte, maar zeer intensieve periode. Ons hulpverleningsprogramma is uniek en wordt gefaseerd aangeboden. Van een start met een intensieve groepsfase, naar een individuele fase met als eindfase de uitstroomfase waarin zelfstandigheid voorop staat. We helpen ze bij het aanleren van (opvoed)vaardigheden, structuur aanbrengen in eigen leven en dat van het kind, begeleiding naar zelfredzaamheid, het creëren van een solide financiële situatie en het organiseren van huisvestiging en een goede dagbesteding. Het leven van de moeders wordt structureel anders, zonder trauma’s die in de weg zitten. Daar hebben zij de rest van hun leven profijt van.” De stichting krijgt wel eens de vraag of de methode die zij hanteren niet te duur is. “Aan deze vorm van 24 uurs opvang, behandeling en begeleiding zit inderdaad een flink prijskaartje, maar uiteindelijk groeit het kind bij zijn of haar moeder op en dat is het belangrijkste. Een kind uit huis plaatsen kan schadelijk en traumatisch zijn, en kost een gemeente zo’n 90.000 euro per jaar. Meer dan genoeg redenen om er alles aan te doen om te zorgen dat moeder en kind bij elkaar kunnen blijven.” 

Steun en liefde
Veel moeders komen nog wel eens terug nadat ze het Babyhuis hebben verlaten. “Onze deur staat altijd voor ze open. We organiseren ook ieder jaar een zomerfeestje waar bijna alle moeders naar toe komen. Het is voor ons niet alleen leuk om te zien hoe de baby’s inmiddels peuters zijn geworden, maar het is ook een goed moment om in die vertrouwde, veilige omgeving die ze van het Babyhuis gewend zijn te bespreken hoe het gaat. Wat goed gaat. Wat moeilijk is, etc. Maar vaak willen ze ons ook bedanken voor de steun, maar vooral ook de liefde die ze bij ons hebben ontvangen. En daar doen we het voor,” sluit Anette Verwoerd af.

Deel dit bericht:
Stichting het Babyhuis

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons