Zoek op de site:

Over het project

Kindermonumentendag is in Maassluis een begrip geworden. Elk jaar volgen honderden basisschoolleerlingen een route door de stad langs diverse monumenten; van kerken tot schepen. Gaandeweg leren de kinderen meer over de historie van de stad waarin ze wonen. Het evenement, dat nu door Stichting Publieke Evenementen Maassluis wordt georganiseerd, is begonnen als een burgerinitiatief.

“Het merendeel van basisschoolleerlingen is nog nooit in de monumentale gebouwen in Maassluis geweest,” vertelt Huub Paalvast, initiatiefnemer van de Kindermonumenten- dag. “Ze hebben geen idee van de historie. Dat is jammer, want het is ook een stukje van hun eigen verleden. Destijds werden in de regio al soortgelijke evenementen met succes georganiseerd. Waarom dan niet in Maassluis?! Daar moest verandering in komen. En dus zijn we dit initiatief gestart.”

Geschiedenis tot leven brengen
Kindermonumentendag start in de Groote Kerk, waar de burgermeester in kostuum de leerlingen van groep 7 welkom heet. Huub Paalvast: “Daarna gaan ze in groepjes op pad. Ze volgen een van de routes door de binnenstad en langs de haven. Bij ieder momument staat er een verhaaltje, maar bij een aantal van de monumenten staan er gidsen van de Historische Vereniging Maassluis die helpen de geschiedenis wat meer tot leven te brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door de leerlingen opdrachten te laten doen. Van knopen leggen, tot puzzels oplossen. Dat spreekt meer tot de verbeelding.” 

Waardevol
Na twee edities kon de organisatie geen aanvraag meer doen als burgerinitiatief. “Stoppen was echter geen optie en dus ging de organisatie op zoek naar manier om het evenement te professionaliseren. En zo kwamen ze bij ons terecht,” legt Chris Zweers, voorzitter Stichting Publieke Evenementen Maassluis uit. “De formule hebben we in stand gehouden, inclusief een stop voor een ijsje en de klanken van het monumentale Garrels-orgel als afsluiter. De kinderen hebben met plezier een nieuwe ervaring opgedaan. Het leukste is als we ze terug zien op de Nationale Monumentendag en ze met trots aan hun familie vertellen wat ze geleerd hebben over hun stad. Dat maakt Kindermonumentendag zo waardevol.”

Deel dit bericht:
Burgerinitiatief | Kindermonumentendag

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons