Zoek op de site:

Over het project

Op de hoek van een pand aan de Bleekstraat in Vlaardingen prijkt sinds 2020 een prachtige muurschildering. Het kunstwerk is het resultaat van een burgerinitiatief van een aantal bewoners van de wijk. Met de muurschildering wilden zij niet alleen de wijk een beetje mooier maken, maar ook de geschiedenis van hun stad voor iedereen zichtbaar maken. 

“Er was een periode dat er veel negatieve communicatie was over de binnenstad van Vlaardingen,” steekt Julia van Nibourg, die samen met Patricia Kornaat en Loes Henger het burgerinitiatief bij het Fonds indiende, van wal. “We wilden daarom een positieve bijdrageleveren aan onze stad in de vorm van kunst. Kunst trekt de aandacht. Het spreekt jong en oud aan. Én het is een perfecte manier om de geschiedenis te laten zien. Onze stad heeft een interessante geschiedenis, maar niet iedereen gaat naar een museum toe om er meer over te leren. Met een muurschildering maken we kunst en geschiedenis toegankelijk voor iedereen.” 

Historisch correct
De muurschildering beslaat het hele pand. “De dames hadden al wat meer kunst-
uitgingen gemaakt in de wijk. Ik vroeg of zij iets moois voor op de kale muur van mijn huis konden maken,” vertelt Ton Baas. “Ik heb altijd in de haven gewerkt. Het leek me dan ook schitterend als ze ‘iets met bootjes’, passend bij de maritieme geschiedenis van Vlaardingen konden uitbeelden. Ik had echter niet verwacht dat het zo groot zou worden!” Na een aantal schetsen te hebben voorgelegd, werd het definitieve ontwerp een vrouw in Vlaardingse klederdracht, ‘bootjes’ en natuurlijk haring. Loes Henger: “We hebben van tevoren wel ons huiswerk gedaan om de muurschildering historisch correct te maken. Zo is de klederdracht niet van een rijke dame uit een van de statige huizen elders in de stad, maar dat van een werkende vrouw die vroeger in deze buurt woonde.”

Sociale impact
Inmiddels is de muurschildering niet meer weg te denken uit de wijk. “Het trekt publiek van binnen én buiten de stad. Mensen die anders nooit in de wijk komen, rijden er nu speciaal voor om. Vaak zie je iemand even stil staan, het bordje lezen en een foto maken. Soms leidt dat ook tot een praatje. De muurschildering is zelfs onderdeel geworden van een kunstroute door de stad. Het heeft een grote sociale impact op onze buurt gehad. We zijn dan ook zeer trots op het complete resultaat!” besluit Patricia Kornaat.

Deel dit bericht:
Burgerinitiatief | Muurschildering

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons