Zoek op de site:

Over het project

Verscholen achter de flat aan de Vlaardingse Burgemeester A. van Walsumlaan ligt een natuurlijke tuin met weelderige hoge bomen. Bewoners tuinieren er samen, geven er feestjes en eten er een boterhammetje met elkaar. Een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief!

“Ooit dreigde dit een uitlaatgebied te worden, maar daar hebben we in 2016 als bewoners een stokje voor gestoken,” vertelt Loes van Hutten, één van de initiatiefnemers van de bewonerstuin, enthousiast. “En kijk eens wat een mooie tuin we met elkaar hebben gecreëerd! We treffen elkaar hier voor een gesprek, kinderen spelen er graag, maar bewoners vieren in de tuin ook verjaardagen en picknicken er. En niet in de laatste plaats organiseren we hier ieder jaar een buren- dag met barbecue. Het is echt een tuin van ons allemaal geworden!”

Met liefde
“De eerste vijf jaar bekostigde de tuinploeg de beplanting zelf en bracht eigen gereedschap mee,” vertelt bewoner Connie Perez. “Begin dit jaar vonden we het tijd om een volgende stap te maken. We wilden meer dan alleen eigen afgedankte plantjes een tweede leven geven in de gezamenlijke tuin. Daarom hebben we een burgerinitiatief ingediend bij het Fonds. Met de donatie die we na onze aanvraag ontvingen, wilden we een nieuwe ‘vruchtbare laag’ aanbrengen. Ook kregen we budget voor beplanting, een schutting, goed tuingereedschap, compostbakken en een grastrimmer.”

“En zie het resultaat,” vult Loes van Hutten aan. “De tuin staat er nog mooier bij. We merken dat steeds meer mensen gebruikmaken van de tuin.” Zowel het recreëren als het werken in de tuin geeft veel voldoening. Bijna het hele jaar rond vraagt de tuin onze inzet: van water geven tot snoeien. En dat doen we met liefde.” 

Het Fonds steunt initiatieven van burgers die hun wijk een beetje mooier, leuker of beter maken. Hebben jullie een goed idee voor de buurt? Dien dan vóór 1 november 2022 een aanvraag in. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht:
Burgerinitiatief | Bewonerstuin

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons