Over het project
Waar komt je eten vandaan? Reist het eerst de hele wereld over voordat het op je bord belandt? Hoe wordt het nu eigenlijk verbouwd? Welke pesticiden worden er gebruikt? Wat weten we nu eigenlijk van het eten dat onze keuken binnenkomt... Een aantal initiatief- nemers willen de regie terugpakken en een Herenboerderij in Vlaardingen starten.
“Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit en eitjes... En dat ‘gewoon’ van je eigen boerderij, verzorgd door je eigen boer. Dat is de opzet van een Herenboerderij,” vertelt Martin Hagestein, een van de initiatiefnemers. “Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap en word je gedeeld eigenaar van de boerderij; een Herenboer. De kosten die nodig zijn om de boerderij te laten draaien die deel je met alle Herenboeren. Het is een sociaal concept. Een Herenboerderij wordt dan uiteindelijk ook een (duurzame) plek waar meer wordt gedaan dan alleen eten produceren.”
Lang proces
In heel Nederland zijn er al een flink aantal Herenboerderijen actief. Mede-initiatiefnemer Hanneke Rombouts: “Maar nog niet in onze directe omgeving en daar willen we verandering in brengen. Dat is een proces waar flink wat tijd overheen gaat. Zo moet je een stuk land vinden, met de gemeente in overleg, leden werven, een netwerk opbouwen en ga zo maar door. En omdat te kunnen doen, moet je ook kosten maken. Veel hebben we uit eigen portemonnee betaald, maar nu we land hebben gevonden en een aanvraag bij de gemeente moet worden ingediend, waarvoor specifieke plannen en tekeningen moesten worden gemaakt, hebben we een burgerinitiatief bij het Fonds ingediend.” De aanvraag werd goedgekeurd en inmiddels liggen de plannen bij de gemeente. “Een spannend moment,” zegt Hanneke Rombouts. “We hebben al veel plannen voor de boerderij. Zo willen we gaan samenwerken met lokale ondernemers en organisaties, zoals het Voedselbos. Maar we moeten nog even geduld hebben. Soms is dat best lastig, want na zoveel tijd wil je nu wel eens iets in praktijk gaan brengen. Maar we houden vol en we kijken uit naar het moment dat we straks onze eerste oogst kunnen binnenhalen.”