Over het project
De eindmusical is één van de hoogtepunten van de groepen 8 van de basisschool. Veiligheidsmaatregelen rondom het corona-virus dreigden echter roet in het eten te gooien van deze feestavond. Medewerkers van de Stadsgehoorzaal stapten daarom met een plan naar het Fonds. Waarom geen musicals in het theater, waar wel de ruimte is om de 1,5 meter-regel in acht te kunnen nemen?
De eindmusical is een oude traditie waarbij leerlingen van groep 8 onder groot applaus van medeleerlingen, familie en vrienden afscheid nemen van hun tijd op de basisschool. Vaak worden deze musicals uitgevoerd in de aula van de school. "Maar vanwege de maatregelen van het RIVM is deze ruimte nu voor veel scholen te klein," vertelt Kimberly Ruppert, Coördinator Proudctie & Fondsenwerving, Stadsgehoorzaal Vlaardingen. "Wij hebben hier in de Stadsgehoorzaal wel de juiste ruimte. Verspreid over de zaal kunnen wij geheel volgens de regels honderd mensen kwijt (en vanaf september zelfs 150 mensen). Bovendien paste het precies bij ons idee 'Podiumbeest', een project waarmee we het voor basisscholen makkelijker en goedkoper willen maken om een uitvoering te geven en daarbij kinderen een overgetelijke theaterervaring te geven op het podium. Daarom zijn wij naar het Fonds gestapt met de vraag 'Waarom geen eindmusical in het theater?". Het Fonds had er wel oren naar en stond garant voor de helft van de kosten.
Mogelijkheden
Een voorstelling in het theater is echter wel iets anders dan een voorstelling in de aula van de school. "Ons eigen team heeft daarom licht en geluid op zich genomen. Voorafgaand hebben wij uitgebreide voorgesprekken met de scholen gevoerd waarin alle technische zaken werden doorgesproken. Scholen zijn altijd heel creatief met het maken van decors, maar nu konden we soms nog een stapje verder gaan. Zo heeft basisschool De Ark onze bakfiets geleend die vanuit de 'lucht' (oftewel de trekkenwand) naar beneden kwam voor de band 'De Bakfiets Boys'. En voor een leerling van basisschool de Bavinck die een robot speelde, hebben we een robot effect toegevoegd aan het geluid. Het zijn details die het voor de leerlingen, maar ook voor ons nog leuker maken!" vertelt Kimberly Ruppert enthousiast.
Extra spannend
Het animo onder de basisscholen was groot. Kimberly Ruppert; "Uiteindelijk hebben we vijf scholen op bezoek gehad: vier musicals en een vertoning van een eigen gemaakte eindfilm. Het was natuurlijk extra spannend, optreden in een echt theater. En dan stonden er ook nog eens camera's want het geheel was via een livestream te volgen, zodat alle opa's en oma's, ooms en tantes die er niet bij konden zijn, ook mee konden genieten. De klassen kwamen voor de voorstelling bij ons langs zodat ze alvast konden wennen aan het podium. Van onze huismeester Maurice kregen de leerlingen uit groep 8 een aantal theatertips."
Onvergetelijke ervaring
De eindmusicals zijn voor zowel de groep 8-leerlingen als het theater een onvergetelijke ervaring geworden. "We hebben zoveel leuke reacties ontvangen van leraren, ouders en kinderen. Ook het livestreamen was een mooie aanvulling. Niet alleen hebben meer dan 1.000 mensen gekeken naar de eindmusicals, ook zijn de musicals vastgelegd om later nog een terug te kunnen kijken. We zijn blij dat we de kans kregen om het theater goed in te zetten voor de stad," aldus Kimberly Ruppert.
Schiedam en Maassluis
Het Fonds is vervolgens met het idee naar het Theater aan de Schie in Schiedam en Theater Koningshof in Maassluis gestapt. Ook hier werd enthousiast gereageerd. Wim Staessens, directeur Theater Koningshof: "We zijn heel blij dat we dankzij bijdragen van het Fonds en andere fondsen deze mogelijkheid aan scholen hebben kunnen aanbieden. Het was voor ons een lang gekoesterde wens om meer met scholen te doen. Maar vaak is geld een probleem. Uiteindelijk is er door zes scholen dankbaar gebruik van gemaakt. Gelukkig, want de groep 8-leerlingen waren al zoveel misgelopen! We hebben de scholen geholpen waar we konden. Soms moesten we ze wat temperen en soms wat inspireren. Waar de ene school aankwam met een Carré-waardig techniekdraaiboek, was de andere school zowat extatisch dat we verschillende kleuren licht konden laten schijnen. Achteraf hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen. Glunderende gezichten op en rond het podium en een (groot)ouder die een traantje weg moest pinken. Voor ons als Theater Koningshof was het natuurlijk ook fijn om na die stille maanden weer publiek te mogen ontvangen."
In Theater aan de Schie hebben zeven scholen negen uitvoeringen gegeven met leerlingen uit groep 8.