Zoek op de site:

Over het project

Het onderwijs in Nederland biedt alle kinderen kansen op goed onderwijs. Echter, daar waar de sociale en de financiële middelen zeer beperkt zijn, kan een extra steuntje in de rug het verschil maken. Het Jeugdeducatiefonds helpt om de ontwikkelingskansen te vergroten van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand. Dankzij een bijdrage van het Fonds kunnen elf basisscholenin Schiedam, Vlaardingen en Maassluiks nu een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds.

"Het uitgangspunt van het Jeugdeducatiefonds is dat ieder kind zijn of haar talenten zo goed mogelijk kan ontplooien. Financiële belemmeringen worden zoveel mogelijk weggenomen", steekt directeur Hans spekman van wal. "Wij helpen op individueel niveau door bijvoorbeeld mee te betalen aan bijles of de aanschaf van een bureau waaraan een kind zijn of haar huiswerk kan doen. Daarnaast steunen we ook projecten van de basisschool voor groepen leerlingen. Alle aanvragen voor een bijdrage lopen via de school. Een docent weet namelijk als geen ander wat de talenten en intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn en dus wat er nodig is."

Verschil maken
"Op de basisschool maak je het grootste verschil voor de rest van het leertraject van een kind. De elf basisscholen waar we nu in de regip mee werken, hebben onder andere te maken met kinderen met een lage woordenschat. Door de kinderen extra uren les te geven kan deze achterstand worden ingelopen. Het Jeugdeducatiefonds helpt hierbij door bijvoorbeeld extra uren van de leraar te betalen", aldus Hans Spekman.

Certificeren
Om een beroep te kunnen doen op het Jeugdeducatiefonds, moet de school gecertificeerd worden. Daarvoor moet de school aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het geen 'zwakke' school. "En de school moet samenwerken met andere scholen, want scholen kunnen onderling veel van elkaar leren", legt de directeur uit. "Er is inmiddels door meer scholen in de Waterweg regio interesse getoond. Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is hier groot. Ook neemt de ongelijkheid qua kansen toe. We willen er met dit initiatief voor zorgen dat armoede die van generatie op generatie overgaat, stopt. Met de bijdrage van het Fonds kunnen we zo'n 2.700 kinderen die opgroeien in zo'n moeilijke situatie, meer kansen geven," besluit Hans Spekman.

Deel dit bericht:
Jeugdeducatiefonds

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons